Miranda som valp

Alla valpar är sålda

Idag är det måndagen den 7 november och alla valpar har nu lämnat oss och flyttat hem till sina nya familjer. Under 5 dagar har jag lämnat ut 11 valpar och det har varit intensivt men roligt att se så glada och nöjda människor åka iväg med sina små bebisar. Alla valparna har klarat sina resor med glans utan att må dåligt och det känns bra. För dom flesta har omställningen gått jättebra och för några har det varit lite mer kämpigt men i slutändan brukar det ändå alltid bli bra. Bara man låter valparna få vänja sig under lugna förhållanden. Dom är ändå helt fantastiska dom små individerna att kunna anpassa sig så snabbt med tanke på att de först levt sina första 9 veckor i mammas mage, trängandes tillsammans med alla syskonen, sedan 8 veckor för trängandes vid spenarna och sedan i matskålarna för att helt plötsligt stå ensam och äta. Inga syskon att tuggas och bitas i, utan nu ska de anpassas till ett liv tillsammans med bara människor.

Jag är i alla fall nöjd med alla mina fina valpköpare och hoppas att ni är lika nöjda med mig som uppfödare. Jag vill önska er alla lycka till och på återseende på lite individuella valpträffar som jag erbjudit de som inte haft hund tidigare och till valpträff framåt våren när den eventuella snön kommer och har gått bort. Det ser jag fram emot. Jag ser fram emot att få massa kort via antingen mms via min mobil 070-2241986 eller via mail goldblossoms@goldblossoms.com

Kram till er alla.

Vill ni se vart valparna hamnade, ja då kan ni trycka HÄR och så hoppar det ner till korten vi tog när valparna var 7 veckor och under varje kort finns valparnas nya familjer

2011-10-30 och äntligen kunde valparna få springa av sig ute, och jag kan väl säga att det tog inte lång stund innan det var full rulle på alla valparna, men när maten kallade så fick jag in alla igen. Vädret är skönt och milt nu och torrt och fint är det ute. Jag kan väl lova att det är inte många stunder man kan sätta sig här och lägga in kort så det blir nog inte så mycket mer kort nu än det jag har bjudit på under dessa snart åtta veckor. Veckan som kommer ska valparna besiktas, vaccineras och chipmärkas, och sedan börjar dom åka till sina nya familjer.

Det har varit en stor erfarenhet att ha så många valpar samtidigt i en och samma kull men det har varit en rolig tid och jag är jättenöjd med valparna, dom är framåt, väldigt nyfikna, sociala och mycket fina i sin exteriör. En av tikarna kommer att stanna kvar hos oss men jag har inte riktigt bestämt mig ännu, har aldrig tidigare varit så svårt att välja, skulle vilja behålla dom flesta men det vet vi ju att det inte går. Vem det blir ja det får ni se när alla åkt.

Jag vill passa på att tacka Madeleine Runberg på Guldruschen's kennel för att jag fick använda Elliot, Guldruschen's Business As Usual, jag vill tacka alla som har gratulerat och skrivit i min gästbok eller på annat sätt uppskattat mina valpar.

Nästa gång det blir valpar här på Goldblossoms blir troligtvis framtill våren, gå in och kolla min sida med planerade valpar!

7-veckorsdagen

Alla valparna är sålda

2011-10-28 och idag har vi tagit stå- och sittkort på valparna och till hjälp har jag haft
Madeleine Runberg, Guldruschen's Kennel, Katrin Rosander, Guldskeden's Kennel och Emelie Nilsson Kennel Right Here's. Stort tack för hjälpen. Korten blev jättefina och jag är så nöjd med valparna. Först följer kort på de fem hanarna och sedan de åtta tikarna, och de är inte fotade i någon speciell ordning mer än att de följer samma ordning som när jag tog huvudkort på dom för några veckor sedan.

De fem hanarna:

Goldblossoms Graciano 7 veckor

Jake har flyttat med Eli och Jan till Danmark, och Kennel Golden Egevang


Goldblossoms Sagrantino 7 veckor

Mango har flyttat till Lennart och Kristina i Slite på Gotland


Goldblossoms Dolcetto 7 veckor

Nisse har flyttat med Lasse och Ceasar till Vaggeryd


Goldblossoms Tarrango 7 veckor

Nisroc har flyttat med Lotta och Ulf till Hultsfred


Goldblossoms Macabeo 7 veckor

Macabeo har flyttat med Julia och Gunilla och familj till Nybro


De åtta tikarna:

Goldblossoms Doradillo ska flytta till Borås

Mollie har nu flyttat med Pernilla och Louise till Borås!

Så ser man ut nybadad!


Goldblossoms Inzolia 7 veckor

Sally har flyttat med Susanne och familj till Eksjö


Goldblossoms Roussanne 7 veckor

Stina har flyttat med Maria och Pelle till Linköping


Goldblossoms Muscadelle

Muscadelle har flyttat med Aud till Norge och kennel Jakira


Goldblossoms Marsanne 7 veckor

Pipi har flyttat till Danmark och Inge Smidt och Kennel Strawgold

Pipi 8 veckor


Goldblossoms Vernac

Söta Sherri har som 11 månader gammal flyttat till Christer och Anita i Örebro
Lycka till nu med denna härligt fartiga tjej!!

Goldblossoms Flora 7 veckor

Peach har flyttat med Nicole till Götene och kennel Almost Heaven


Goldblossoms Arneis

Jasmin har flyttat som nästan 9-månaders till Monika och Mats i Tranås

Och deras båda barn. Lycka till med Jasmin nu hela familjen!

 

Ja, nu är det bara en vecka kvar tills hela mitt gäng ska börja lämna oss, en vecka som jag kommer att utnyttja till max att umgås med dessa härliga valpar.

2011-06-25

Tiden är nu förbi när man kan ta ett gäng med kort, sätta sig ner och redigera och lägga ut för just den dagen, det är som när man har småbarn, man vet inte hur länge man får sova, man vet inte hur länge man får sitta osv!!!! Så dessa kort är tagna under tre dagars tid.

Kan lova att dom växer och utvecklas, men dom är ändå rätt snälla mot varandra. Höjdpunkten är på morgonen när de fått en skvätt välling av mamma och sedan köksracet, då är det full rulle här i Klemmesbo! Men ofta ser det ut som på bilden ovan, för sömn behöver dom i massor.

Sedan är det fullt bus emellanåt.

Dom stora hundarna är ju spännande och det är nästan alltid någon av de stora som pratar med dom genom grinden, här är det syrran Naranja som tar sig en pratstun med sina syskon

Där tog leken slut med den bollen

Fin jag är med snuttefilten

men så här vill jag inte ha den

Skön som täcke

Ja, när maten är slut kan man använda matskålen som säng!!

På väg mot 7 veckor och snart ska dom få börja och springa ute också!

Lördag 22 oktober

2011-10-22

Nu har dom blivit 6 veckor och ja dagarna går utan sysselsättningsproblem.

Stunderna när de är vakna är längre och längre men fortfarande är sömnen väldigt viktig

Många olika stilar

Hjälpreda

Köket är roligt

2011-10-18

5,5 vecka och dom blir större, mer vakna, kräver mer och ju större dom blir ju mindre tid har jag att sitta här, sedan beror det ju naturligtvis på att de är så många, men jag tycker ändå att det funkar bra. Jag har nu ökat till 4 mål per dag för i och med att de blev 5 veckor skulle de ha mer mat och det blev lite för mycket mat så de inte ville äta så mycket, så nu när jag ökat till 4 mål äter dom så bra igen och får i sig den mängden dom ska.

 

Den här lilla lådan att krypa in i var underdelen till Signes klösbräda och den gillar dom att krypa in i och bita i!!!

Nu när valparna är 5,5 vecka så producerar inte tiken lika mycket mjölk längre utan detta är mer en social grej som är viktigt för valparna, och som ni ser så är det trångt och alla tuttarna (10) är upptagna. Miranda står tåligt och ger dom.

Dom fick prova på att smaka på något helt annat, tuggben till hundar och det var spännande men det syntes knappt att det var rört, deras tänder är alldeles för små ännu för att få hål på detta.

Mycket sötare än så här kan det inte bli!

Lyssnar

På väg in i sömnens värld

Redo

Och så några John Blund-bilder, då det fortfarande är mycket sömn som gäller, även om vakentillståndet blir längre och längre.

Sedan följer även några kort från deras 5-veckorsdag

En tjej

En kille

En tjej

En tjej

2011-10-13

Idag är valparna 1 dag från att vara 5 veckor och jag passade på i samband med kloklippningen att ta ett huvudkort på dom, jag har alltså varit helt själv när jag har fotat dom och dom har precis nyss ätit så det kan vara lite matrester i huvudet på dom, det bjuder vi på!

Först är det kort på de fem pojkarna:

Ja, det var dom fem gossarna

Och så har vi ju ett stort tjejgäng, hela 8 stycken!!!

Inte alltid så lätt att samtidigt hantera kameran, samtidigt som jag ska hålla reda på valpen som sitter uppe på bordet, så detta kort blev tyvärr lite suddigt!

Orkar man inte sitta får man ligga!

Ja, så här ser dom ut ungefär nu, nu är dom ju ganska trötta eftersom dom nyss har ätit och busat runt en god stund och det är ju som jag sagt tidigare inte så lätt att vara själv och ta kort när de sitter på bordet.

2011-10-10

Nu är de på väg mot 5 veckor och dagarna fylls av mat, sömn, lek, bus och mycket kel, det är keliga valpar, men alla vet att det kommer en period med bit också, ett sätt för valpar att utforska världen, då är det bra att ha syskon att bita i, de känner inte lika mycket av de sylvassa tänderna som vi människor gör eftersom de har så mycket päls, men visst känner dom av det och det talar dom ljudligt om.

Valparna har nu fått tillgång till båda rummen, det behöver dom och dom har t o m varit och provat på att springa lite i köket. Tvättstugan gillade dom inte dom första gångerna men nu ska dom nästan bara vara där, där ser dom mig hela tiden, de ser dom andra hundarna och nu accepterar även Miranda att dom luktar på dom, valparnas mormor har varit inne hos dom och även Kelly, hon fullkomligt älskar dom, men man måste passa dom hela tiden, alltså dom stora så dom inte gör valparna något.

Dom är ljuvligt söta nu, pigmentet är kolsvart och dom börjar likna små miniatyrgolden. Dom flesta valparna har massor av päls, behövs ju nu när vintern snart är här, fast än får dom ju naturligtvis inte gå ut, det är dom för små för, men kanske om några veckor kanske dom kan få gå ut på min lilla gård som jag har precis utanför valprumsdörren, det brukar vara uppskattat.

Efter maten kan man bli så här trött och behöva en liten vilis innan buset sätter i sta. Valparna äter 3 gånger per dag nu och det är fortfarande plöj som gäller för en del av dom så man får vara med och se till så alla får, jag har tre valpbarer på gång. När de får välling av mamma så har jag en skål bredvid med välling

Så länge dom är så här små är det bra om det är lite trångt för det stimulerar alla valparna att äta, än att man serverar från egen skål, det kan man göra när de kommit upp mer i 6-7 veckors ålder. Det har gått åt 4,5 kilo av Royals valpvälling, så nu har jag gått över till majsvälling, vällingen är ju inte längre huvudmålet för dom. Miranda har dock fortfarande mycket välling att ge dom men dom blir ju inte mätta på den på samma sätt längre. Den största hanen vägde i går 3,3 kilo, så dom växer och frodas.

När valparna har ätit blir dom avtvättade av mamma

Det gäller att hålla i när man fått en tutte!

Ljuvligt söt!

Med denna härliga bild avslutar jag dagens inlägg, de är nu 4 veckor och 3 dagar


4-veckorsdagen

2011-10-03

På väg mot att bli 4 veckor, så ruskigt fort tiden går och nu händer det saker varje timme tycker jag, att dom är söta är det nog ingen som betvivlar, tror aldrig jag har haft så söta valpar någon gång. Det har jag säkert men just nu är de här dom sötaste!

Ja, flytten till valprummet var enormt skönt, att få det utrymmet, men ja, det var skönsång några timmar och sedan var det precis som om dom aldrig bott någon annan stans. Lika dant varje gång man flyttar valpar, men de är så anpassningsbara och det måste dom ju vara annars skulle man ju inte kunna flytta på dom till ett nytt hem vid 8 veckors ålder.

Som jag skrev tidigare så började jag ju ge Royals mousse i handen, och det gick ju inte, det var ju ett enda stort kladd men att den är helt suverän att få valparna att känna lukten, så jag tar lite av Royals starter och lite mousse och dom blir tokiga, två gånger om dagen får dom det och sedan hjälps vi åt Miranda och jag med vällingmålen eftersom inte alla valparna kan få så gör jag lite välling bredvid som dom numera får lapa i sig i stället för nappflaskorna och det går jättebra. Och det som blir över får Miranda.

Nu är dom ju fullt medvetna om varandra och dom korta stunderna dom är vakna så blir det lek och lite bus och också kel både med mig och Miranda, när jag tog korten nu så flyttade jag på mig och någon minut senare hade jag hela högen hos mig och så höll vi på ett par gånger, och det är ju precis som det ska vara.

Jag håller på och gör lite olika ljud och då lyssnar dom intensivt.

Var det någon som sa något!

Måste återigen tacka Royal Canin för deras utmärkta foder, både välling deras Starterfoder och moussen. Det är några år sedan jag använde just starterfodret och det är ju omgjort nu och har funkat jättebra till Miranda och det verkar funka jättebra på valparna också. Min tanke är sedan att när de är cirka 7 veckor ska de gå över på Royals Goldenfoder fast då junior och det är det som valplådorna innehåller, just Golden Retriever junior. Ska bli spännande.

Sedan kommer då John Blund åter och det är dax att sova för att kunna växa och bli en stor Golden Retriever. Med lite matrester i huvudet!!!!

2011-09-30

Med 13 3-veckorsvalpar så går dagarna utan att man behöver tänka så mycket på vart man ska göra av tiden!

Man kan väl säga att det är nu allt börjar, nu har det varit den lugna perioden som ändå inte varit lugn fast den har inte varit jobbig eller tråkig, den har varit jätterolig, 25-30 tutteflaskor har det blivit varje dag och valparna är lika galna i mig som dom är i mamma Miranda, men idag har jag faktiskt lyckats att klippa alla klor utan att smyga runt i lådan, utan tagit upp dom i knät och klippt dom, det har gått jättebra. Dom har också i dag fått äta Royals mousse från matbaren och det gick jättebra, fast jag måste erkänna att det var kladdigt, så i morgon ska jag faktiskt blanda i lite starter för att få det lite fastare men jag måste säga att lukten på moussen gör att valparna verkligen får vittring på ett annat sätt än med bara foder.

Det blir inte så mycket kort i dag på 3-veckorsdagen, jag har helt enkelt inte tid och att bara ta kort på sovande valpar är ju kanske inte så kul men idag tänkte jag ändå bjuda på två härliga sovkort, stilarna är ju som bekant olika.

En skön stil

Fast den här tar nog priset.

Imorgon som sagt tänkte jag flytta ut valparna i valprummet, får se om det blir skönsång eller om dom bara finner sig i att flytta!!!

2011-09-28

Om två dagar är det tre veckor sedan mina små nötter föddes, förstår inte vart tiden tar vägen, men undan går det, jag tycker det händer något nytt varje dag nu, de börjar dra varandra i svansarna, munhuggs och morrar och skäller på varandra, ja de är på väg att bli små inidivider med sitt eget sätt att vara. Nu är de lite lättare att ta upp, det är inte bara mat så fort man tar i dom utan nu är det väldigt mycket pussar och man kan gosa med dom.

Men det är naturligtvis bara väldigt korta stunder dom är vakna än så länge, men det kommer den tiden också så småningom när det är full rulle, än så länge är vi ju i lådan. Hade kanske tänkt mig att de ska få flytta in i valprummet till helgen och börja gå lite på golvet där inne, prova lite annat.

Här är det både tvätt, matning och kel samtidigt, det gäller att ha många järn i elden när man är mamma till 13 valpar!

Får väl passa på att tacka Royal Canin för deras suveränt kanonbra valpvälling!

Och så kommer John Blund och allt är lugnt till nästa gång det kurrar i lilla magen.

2011-09-26

Ja, att ha 13 valpar innebär att man aldrig, och då menar jag aldrig är sysslolös, nu har de alla öppnat ögonen, öronen har öppnat sig så ibland blir det sång, men dom är så roliga när jag pratar med dom eller några andra ljud, då lyssnar dom och ser så otroligt söta ut. Att de är totalt galna i mig förstår ni säkert, med tanke på alla nappflaskorna som jag fyllt och gett till dom.

Den här bilden tog jag i fredags på deras tvåveckorsdag och Linn hade köpt nya leksaker till dom och en ny, fin pläd. Det var då vi förstod att öronen öppnat sig för den svartvita leksaken låter som en kossa och då lyssnade dom.

Linn är nästan född i valplådan, hon var 6,5 år när vår första kull föddes och nu är hon snart 24 år, och att hålla på med dessa små har alltid tillhört hennes favoritsysselsättning

Förra kullen vi hade för ett år sedan så satt Tristan, Linns katt, inne i valplådan, men den här gången ville han inte det, utan höll sig på lite behörigt avstånd.

Ja, nu händer det mycket, dom har fått börja smaka på Royals mousse lite smått nu, trodde jag skulle kunna ge dom i handen, men det var ett riktigt kladd, så i dag tog jag en av valpskålarna och la en liten klick och så fick dom äta en och en ifrån den i stället, det handlar ju bara än så länge om att äta något annat än välling, man får vänta tills de är stabila i kroppen och kan stå ordentligt så går det att ge dom ifrån skål och äta själva.

Dom är underbart söta

Det är ju i det här läget, sovläget dom är för det mesta, några korta stunder när det är mat är dom vakna, och då får man passa på att vara med dom.

Det syns nog att det är trångt!!!

Nu kissar och bajsar dom själva, och jag ljuger inte om jag säger att det snabbt blir blött i valplådan!

Royals valplådor har kommit och valparna älskar filtarna som royal skickar med

Dom är nu hos valparna för att alla lukterna ska gå in i dom tills de ska flytta och får ta med sig en filt som snyttefilt.

Siste man att vara vaken men john blund är inte långt borta!

2011-09-21

Ja, dagarna går och nu har de blivit 12 dagar och vi börjar få väldigt bra rutin på allt, det krävs lite planering och arbete med 13 valpar, med tanke på att alla valparna inte kan få mat av mamma samtidigt. Så nu har vi fått in ett bra system med nappflaskorna, jag varvar valparna så de får både av mamma och så får dom flaska, och det fungerar jättebra, och Miranda har nu vant sig vid detta att jag är med i valplådan.

Dom är precis som Mirandas förra kull, totalt galna i mat så jag har inte kunnat ha mjukisdjuren i lådan för så fort dom har stött på dom har dom börjat leta spenar och blivit galna när de inte hitta, men i dag på deras tolfte dag har det gått alldeles utmärkt, nu tycker dom om att krypa in i Gösta och så har Mirandas Kompis fått komma i lådan också och apan.

Men Gösta är nog ändå populärast

Hela högen med Gösta!

Stolt mamma till så många barn

Alla valparna har nu öppnat sina små ögon och nu väntar vi bara på öronen som snart kommer också och då hoppas jag det är under dagen så vi slipper serenaden nattentid.

Nu till helgen ska de få börja prova på fast föda, och den här gången ska jag prova Royal Canins mousse, ska bli spännande, jag är övertygad om att dom kommer att älska mig ännu mer efter det. Jag kommer nog inte ha några fingrar kvar.


2011-09-19

Nu har valparna hunnit bli 10 dagar och alla har dubblat sin födelsevikt, dom börjar öppna ögonen och några har t o m kissat själva. Som ni ser är det trångt vid matbordet, vällingflaskorna har blivit fler och fler och alla som jag nu ger välling slukar den, och det har blivit så att jag kan knappt ta i dom nu för så fort jag gör det så tror dom att det ska bli välling, tror att jag har lyckats klippa alla klor nu, inte lätt alls ska jag säga, man får smyga sig fram!!

Ja, många olika stilar finns det.

Jag har nog bestämt namnen nu till 99.9%

Den här kullens tema blir Vindruvor, jag älskar vindruvor och jag älskar "mina" valpar

Pojkarna kommer att bli blå druvor

Goldblossoms Dolcetto
Goldblossoms Graciano
Goldblossoms Macabeo
Goldblossoms Sagrantino

Goldblossoms Tarrango

och flickorna blir gröna druvor

Goldblossoms Arneis
Goldblossoms Doradillo
Goldblossoms Flora
Goldblossoms Inzolia
Goldblossoms Marsanne
Goldblossoms Muscadelle
Goldblossoms Roussanne
Goldblossoms Vernac

2011-09-14

5 dagar har dom blivit nu, och pigmenten börjar komma, de är inte grisrosa längre. Och mer mat går det åt, och som alla förstår så kan inte Miranda mata alla på en gång för hon har ju bara 10 spenar och 13 valpar, vilket innebär att det blir väldigt mycket diande och så är det ju så att de starkaste håller sig oftast framme och då tycker jag det är bra med vågen, och med detta styr jag då vilka jag ska ge tillägg och det funkar för mig jättebra.

Jag bjuder på en jätteliten film i dag

Nätterna är av förklarliga skäl lugnare för då ligger Miranda hela natten, på dagen blir det ju mer hoppande i och ur lådan, hon ska ut och kissa, hon ska ha mat och så måste hon ju ha ett litet öga vad de andra håller på med. Jag sover fortfarande väldigt bra på natten, och det beror ju på att det är tyst och lugnt, så det är skönt.

Här ser man nosspegeln som nu har blivit svart, även små håren runt nosen har börjat komma, snart liknar dom små hundar i stället för små grisar!!!!

Miranda är jättebra i sin mage nu, hon åt ju upp några moderkakor och då kan de bli lite lösa i magen och innan magen vänjer sig vid lite mer mängd mat, sedan får man vara lite försiktig att inte mata på dom för mycket så dom får mjölkstockning som är väldigt smärtsamt för en tik, det gäller att känna på tuttarna flera gånger per dag.

Även små trampdynorna börjar få pigment

Små morrhåren som börjar komma

De bakersta spenarna som oftast är väldigt svårt för nyfödda valpar att suga på då dom mer har formen som en platt kaka, men som när de blir äldre blir dom bästa då det är mest mjölk i dom

Här kan vi prata om färgskillnad, det blir ju så här när det bakom föräldrar ligger både ljusa och mörka individer.


2011-09-10

Så har det gått ett dygn sedan valparna föddes och det börjar bli ordning på allt, det mesta är tvättat efter valpningen, det går åt massor av handdukar och täcken. Valparna har blivit vägda för första gången sedan de föddes för att se så alla har fått i sig och alla har gått upp normalt i vikt, men två fick jag tilläggsmata och de slurpade i sig av valpvällingen. De blir dom starkare och kan hävda sig i denna stora kull för här gäller det att vara framme.

Här är de alla tretton när mamma har gått ur lådan för att få mat, det går åt massor av mat till en tik som har valpar fast så här i början får man ta det lite försiktigt så de inte blir dåliga i magen utan successivt vänjas vid den stora mängden mat som Miranda kommer äta så småningom, upp emot 2,5 liter per dag kommer det att bli.

Här ligger Miranda och väntar på sin mat, hon älskar mat och det är enda gången hon går ur lådan och så när hon ska ut och kissa och bajsa förståss men då får jag säga till henne, annars är det valparna som gäller dygnet runt.

Oftast så föds valparna utan pigment men en del kan ha mycket när de föds, annars brukar det komma på tredje dygnet, här har det börjat komma på näsan på denna lilla tjej.

Som små grisar men ändå så fantastiskt söta, jag kan sitta och studera dom hur länge som helst i valplådan, tycker dom är helt underbara

En av dom 8 tjejerna

Tycker om att ligga tätt, tätt

Klorna är väldigt vassa redan nu, fast de är lite för små för att klippa, så fort man tar i dom så vaknar dom och då är det mat som gäller, så när de är cirka 6 dagar brukar jag klippa dom första gången för mammas skull, de river och sliter henne annars väldigt mycket i huden. Det blir sammanlagt 208 klor att klippa.

Lite olika färger blev det, en del med lite mer färg än andra som är lite ljusare.

2011-09-09

Det blev den dagen jag tänkt som Miranda valpade, vi började tidigt på morgonen och slutade tidig eftermiddag, hela 13 valpar kom till världen, kraftiga, friska och fina valpar. 8 tikar och 5 hanar som jag hoppas ni vill följa här på hemsidan tills de flyttar vid 8 veckors ålder.

Valpar föds både blinda och döva, det enda dom har är sitt luktsinne och sin känsel. De föds med en väldigt låg temperatur så värmen är viktig tills de vid cirka 3 veckors ålder kommit upp i hundens ordinarie kroppstemperatur som är cirka 38.5 grader. För att valparna ska få en så gynnsam uppväxt som möjligt använder jag värmelampa som säkerställer en jämn temperatur till dom, ofta ligger dom tätt tillsammans, det är dom ju också vana vid från fosterstadiet.

Mat är enormt viktigt för små valpar för sin tillväxt, för att jag ska veta hur mycket valparna får i sig så märker jag alla valparna, vilken metod man använder är oväsentligt, det viktigaste är att man vet vilken valp som är vilken. När man får en så pass stor kull som denna, så får man ofta ta till stödmatning i form av valpvälling och det är aldrig några problem att få små valpar som är hungriga att äta från nappflaska, det finns speciell välling och speciella flaskor till valpar.

Här är första valpen född, en hane, och klockan är bara runt 5 på morgonen, att vara hunduppfödare och föda upp valpar kan innebära att man får vara vaken en hel natt. Valpen ligger i sin fostersäck när den kommer ut och sitter fast med sin moderkaka, det förta jag gör när valpen kommer ut är att öppna fostersäcken så valpen får luft, sedan skiljer jag valpen från moderkakan, och så får den ligga och börja dra sina första andetag i lugn och ro, efter en liten stund brukar de lyfta upp sig, då är ju även mamma med och tvättar och stimulerar valpen, och då tar jag upp den och frotterar den lite torr, och väger den och sedan lägger den hos mamma igen, och det första den brukar göra är att söka sig till tutten. Den tjocka navelsträngsbiten som är kvar brukar torka in och ramla av efter någon dag. Jag låter aldrig tiken navla av eftersom hon kan slita sönder navelsträngen mot buken.

Och så kom det en liten syster till pojken också, som gillar att ligga på rygg och dia, en del valpar gör det.

Ja, så fyller det på och helt plötsligt var det fem stycken.

Än är det många valpar kvar innan det är klart. Tikarna blir väldigt röda i ögonen i slutet av dräktighet och ännu mer när de bär en stor kull.

Här ligger man huller om buller!!!

2011-09-05

Dag 59 och Miranda är riktigt rund och stor, 100 cm bakom revbenen, naturligtvis säger inte detta något om antalet valpar beroende på att det har betydelse hur mycket vätska hon har och det går ju inte att mäta, men man kan väl ändå konstatera att hon bär mer än 7 valpar. Hon mår bra i alla fall och äter som en galning, som vanligt och det är skönt när de har aptit för det behövs till både henne själv och till valparnas tillväxt.

4 dagar kvar men jag tror inte hon går tiden ut, en gissning är på onsdag, alltså om 2 dagar, bara något jag fått för mig, vi får väl se om jag har rätt.

2011-08-23

Miranda har gått dräktig 6 veckor och 4 dagar och hon växer och växer och växer. 89 cm bakom revbenen var hon i går, ja, jag skulle inte mäta henne men det blev så ändån. Nu säger inte centimetrarna hur många valpar det blir pga att de har ju olika mängd vätska i fosterblåsorna, har varit med om valpningar där det har fullständigt forsat ut fostervätska och andra där det knappt funnits något, och jag tror att Miranda har mycket vätska eftersom det syntes på henne väldigt tidigt, innan de ens satt sig fast i livmodern.

Miranda i mitten

Hon mår bra i alla fall, i går bestämde jag mig för att hon inte skulle få vara med och cykla mer men ändå få komma ut i skogen, det är ju alldeles för tidigt att låta henne gå och skrota på gården så jag gjorde så att jag plockade lingon änne med sträckan och då blev det många vilopauser till hennes belåtenhet.

6 veckor 3 dagar i sin dräktighet

2011-08-04

Imorgon är det 4 veckor sedan Miranda parades, hon parades ju två gånger, fredagen och söndagen men med tanke på hennes progesteronvärde och i förhållande till förra gången så är det fredagen jag räknar. Hon har i alla fall börjat tjockna, tänker inte hålla på och mäta henne den här gången, måttet är inget mått på hur många valpar det blir ändån. Det märks på henne när vi är ute i skogen att hon är dräktig, inte lika fartig, håller sig kring mig, även när vi är hemma, det är mycket sovande. Matgalen som tidigare.

2011-07-17

Nu är Miranda parad och idag är det 9 dagar sedan hon blev parad. Nu har hon flyttat tillbaka till alla de andra hundarna och nu är det bara och vänta och se om hon blir dräktig. Vissa tikar ser man väldigt tidigt på om de är dräktiga och andra tar det längre tid att se på. Om man vill försäkra sig så kan man ta ett ultraljud på dom och det görs från cirka 28.e dygnet. Då har valparna satt sig i livmodern och de kan urskiljas på ultraljudet, däremot kan man inte ta en vanlig röntgenbild eftersom dom ännu inte bildat något skelett. Jag kommer inte att ta något ultraljud den här gången, gjorde det förra gången.

De första veckorna efter en parning så lever tiken precis som vanligt och det är först när man vet att hon är dräktig som man får ändra lite, både när det gäller kost och motion.


Enligt GRKs rekommendationer ska vi ögonlysa våra avelsdjur inom 1 år vid parning. Det blir ganska många ögonlysningar för en avelstik/avelshane. Det man tittar efter är PRA (progressiv retinal atrofi) och katarakter, dom ärftliga, (bakre polär och total katarakt) det finns även katarakter som inte är ärftliga.
Sedan tittar man även efter RD (Retinal dysplasi) som finns i lite olika former, har hunden Geografisk dysplasi ska den inte användas i avel, medans man kan avla på den multifokala, men det ska inte dubblas på, alltså enbart en av föräldrarna ska ha den.

Det bästa är ju naturligtvis att hunden har UA på sina ögon. Igår var jag och ögonlyste Miranda för tredje gången och hon var UA. Skönt! Nu är det bara att vänta på att hon ska börja löpa, hon löpte sist i november och har mellan 6-8 månader mellan sina löp, så det kan börja när som helst. Hon fick även en påfyllnad av kennelhosta, nya rön har kommit angående vaccinationer, valp, parvo, HCC håller i 3 år och det är 1,5 år sedan jag vaccinerade henne sist, så det fick hon stå över, så det blev kennelhosta. Man ska inte övervaccinera sina hundar. Tänk när det gäller människovaccinationer så är vi väldigt noga med att följa alla restriktioner, men inte när det gäller våra hundar.

Alla Mirands valpar i hennes första kull är röntgade, 4 är ögonlysta. Det blev en bra kull.
Nu ser vi fram emot hennes nästa kull med Elliot, en härlig hane, som jag tror kommer att passa henne. Hoppas Miranda tycker likadant!

Tillbaka upp

Senaste nytt: